Szerző
Krisztus Ügye Lelki Család

Rendet rakni

Nagyböjti feladatok

A nagyböjt időszaka a külső és a belső rend megteremtésének ideje, ez konkrétan: a tavaszi nagytakarítást és a húsvét előtti szentgyónás elvégzését is jelentheti. Egyszer azt mondta Júlia Anya: „Isten nem szeret rendetlenségbe belépni.” Ha életünkben rendet teremtünk, és azt meg is őrizzük, megteremtjük lelki békességünk feltételeit. A rendezett élethez tartozik először is a napi tevékenységeink rendje: a felkelés és lefekvés; az étkezés és az ima ideje, kötelességeink pontos és hűséges teljesítése stb. Idetartozik a rend az anyagiakban (munkahely, háztartás stb.); továbbá rendtartás a feladatainkban: először a kötelességünket teljesítsük, és csak aztán fogjunk a többi dologhoz; legyen rend a szívünkben!

Kimondhatjuk, hogy a bűn rendetlenséget (káoszt), az erény rendet (kozmoszt, harmóniát) teremt. Törekednünk kell arra, hogy – anélkül, hogy perfekcionisták lennénk – az életünk minden területén rend legyen. Akkor megtapasztalhatjuk, hogy igazuk volt a rómaiaknak, amikor azt mondták: Tarts rendet, és a rend megtart téged!Serva ordinem et ordo servabit te! A rend nyugalmat és békét hoz életünkbe. Így könnyebben találkozhatunk Istennel, könnyebben ismerhetjük fel és érthetjük meg. A rend nagyon fontos a családban is. Nem jó a léleknek az ingerült környezet. A rendetlenség a bizonytalanság és védtelenség érzését idézi elő, a rend viszont biztonságot teremt. Ahol a bizalom légköre van, ott könnyebb nyíltan beszélni és könnyebb bocsánatot kérni.

A belső rendre is oda kell figyelnünk. Van persze ehhez számtalan technika és módszer, de ha jól belegondolunk, akkor keresztényként Jézus Krisztust kell segítségül hívni, hogy rendet tegyen a szívünkben. Oda kell figyelnünk a jelenlétére és hangjára. Emberi terveinknek is nyitottnak kell lennie Isten akarata és tettei előtt – még akkor is, ha azok másképpen következnek be, mint várnánk. Bíznunk kell Isten váratlan cselekedeteiben is. Az Úr segítséget küld: utat nyit, ahol már nem tudnánk tovább menni, és megoldást ad, mikor nem látunk tisztán. Az Egyház egész története nem más, mint Isten meglepetéseinek története. Ezt ’kicsiben’ a saját életünkben is megtapasztaljuk, ha engedjük Isten rendjét, logikáját és szeretetét érvényesülni szívünkben. Jézus tanítványaiként bízni akarunk abban, hogy Egyházán keresztül szüntelenül új életerőt ajándékoz nekünk, mert Ő az Úr.